четвер, 29 березня 2018 р.

День пам'яті Івана Огієнка


29 березня День пам’яті Івана Огієнка — українського вченого, і церковного діяча, митрополита (церковне ім’я Іларіон), політичного, громадського діяча, мовознавця, лексикографа, педагога, члена Наукового Товариства імені Тараса Шевченка, і нашого земляка. За своє життя вчений написав майже дві тисячі праць, невелику частину яких має наша бібліотека і розміщені вони у читальному залі напостійнодіючій книжковій виставці «Апостол правди і життя».

Сьогодні студенти першого курсу мали змогу прослухати інформаційну годину присвячену пам'яті нашого великого земляка.
Усе своє життя Огієнко прагнув повернутись до своєї рідної землі, але не судилось, і тоді він пише: Немає в людини нічого милішого над свою рідну землю. Де хто народився, де провів свої дитячі роки, до тієї землі прив'язується він усією душею націле життя. А хто, буває, відірветься від своєї рідної землі, той мріє завжди про неї, як про святість найбільшу. І багато людей, помираючи на чужбині, просять накласти їм у домовину бодай грудочку рідної землі… (Іван Огієнко)
Більшу частину свого життя він провів за межами своєї Батьківщини, але довголітня розлука з Україною, її народом, не погасила його любові до рідного краю. Великий патріот і в еміграції відчував Україну всією душею, тяжко переживав від того, що його багатолітня праця, присвячена Україні, майже нікому там не відома. Справа життя Івана Огієнка (працював 1936–1955) — переклад Біблії, що до сьогодні є неперевершеним надбанням українського народу. Іван Огієнко – митрополит Іларіон мав різні, прикрі життєві страдницькі переживання. Він їх гірко переживав, але завжди йшов уперед і здобував успіхи. Бог і Україна стали девізом його життя.
Вивчаймо дорогоцінну спадщину Івана Огієнка і пам’ятаймо його слова:

«Рідна мова – найголовніший грунт, на якім духовно зростає і живе нація». 
Як патріот своєї країни, вчений стверджує, що мова – душа кожної 
національності, її святощі, її найкращий скарб і поки живе мова, житиме й народ...

У Зверненні до українського народу в1919 році вчений, державний і церковний діяч. Огієнко наголосив: «До людей іншої віри не ставтеся вороже. Нехай не буде більше у нас на Вкраїні ні насильства, ні погромів, ні пригноблення інших націй, що живуть у межах нашої держави, бо ми самі були довго пригнобленими… Хто має справжню віру Христову в серці своєму, той повинен до всіх народів мати щиру шану та любов».

Тож єднаймося, шануймося й будуймо незалежну державу Україну!


Немає коментарів:

Дописати коментар