четвер, 19 березня 2015 р.

Ліні Костенко - 85!

19 березня святкує своє 85-ліття видатна українська  

письменниця, поетеса-шістдесятниця 

Ліна Василівна Костенко 
http://goo.gl/gvDB4x

Митцю не треба нагород,
його судьба нагородила.  
Коли в людини є народ,  
тоді вона уже людина.     
   Ліна Костенко     

Поетка Ліна Костенко- наша сучасниця, як митець вона "вписана" у свій час. ЇЇ творчість  стала небуденним явищем сучасної української поезії, явищем, яке на наших очах помітно впливає на весь її подальший розвиток. Увібравши в себе національні ідеали й найкращі риси живої народної мови, ідейною вагомістю, образною довершеністю вона підносить українську літературу на рівень найліпших зразків європейської  художньої творчості.  Особливістю індивідуального поетичного стилю є філософічність, історизм мислення, вишукана традиційність, висока культура поетичного вислову, інтелектуальність, "заряд актуальної публіцистичності".
Як зазначає Г. Клочек, "Ліна Костенко - Поет у найповнішому, справжньому розумінні цього слова. А це означає, що в неї загострене розуміння Краси..."
Свою першу поетичну збірку "Проміння землі" Костенко видала у 1957 році. З 1961 до 1977 року її твори не друкувались через активну участь Костенко у русі шістдесятників, однак її поезія поширювалась "самвидавом".
Серед найвідоміших творів Костенко – поеми "Берестечко", "Маруся Чурай", збiрки поезії "Вiтрила", "Сад нетанучих скульптур", а також перший прозовий роман "Записки самашедшого", який вона написала у 2010 році.
Довгих Вам творчих літ, Ліно Василівно!








Немає коментарів:

Дописати коментар